Sufi Haraki Daie Murabbi

.:Moga Dagang kita diterima ALLAH:. "Ssghnya,Jihad mengajar kita bahawasanya ISLAM itu umpama sepohon pokok yang tidak mungkin tumbuh melainkan di atas titis darah dan air mata"


Setiap bulan dalam sepanjang tahun mengikut kiraan taqwim Hijriyyah mempunyai kelebihan tertentu dan keistimewaan beribadat di dalamnya. Sesungguhnya Allah Subhanahu wa Ta‘ala menciptakan hari atau bulan itu ada yang baik dan ada yang lebih baik. Sebagaimana yang disebutkan oleh hadis Nabi Sollallahu ‘alaihi wasallam mengenai kelebihan bulan Muharram, Rejab, Sya‘ban, Ramadhan, Syawal dan Zulhijjah sebagai bulan-bulan yang istimewa. Begitu juga dengan hari-hari tertentu seperti Juma‘at, Khamis dan Isnin mempunyai pelbagai fadhilat

APA KATA RASULULLAH:
Berkata Siti A`isyah r.a.h, bulan yang lebih dikasihi oleh Rasullullah s.a.w ialah bulan Sya`ban.

Sabda Nabi s।a।w: Sya`ban adalah bulanku, dan Ramadhan adalah bulan umatku। Sya`ban ialah me ngkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmani rohani.(Al-Hadis)

Sabda Nabi s.a.w: Bahawa kelebihan Rejab atas bulan -bulan yang lainnya seperti kelebihan Quran ke atas segala Qalam. Kelebihan Sya`ban atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihan atas segala ambia(nabi-nabi). Kelebihan Ramadhan atas bulan yang lain seperti kelebihan Allah atas segala makhluknya. (Al-hadis)
Kata Syeikh Abdul Qadir Al-Kilani di dalam Ghaniah :-
'Bahawa malam Nisfu Syaaban adalah hariraya malaikat, begitu juga pada malam Lailatul Qadar mereka tidak tidur, dipenuhi dengan amal dan ibadat sepanjang-panjang malamnya.Dan bagi anak-anak Adam berhariraya padanyapada siang hari dengan berpuasa dan ibadat, kerana mereka tidur pada malamnya.

Allah tidak akan mengampunkan dosa pada malam Nisfu Syaaban kepada enam orang :-
Orang yang kekal minum arak.Orang yang derhaka dua ibubapanya.Orang yang kekal dalam zina. Orang yang banyak berkelahi. Orang yang melakukan perjualannya dengan sumpah yang dusta. Orang yang memperlagakan orang supaya berkelahi.

AMALAN PADA MALAM NISFU SYAABAN
Pada malam Nisfu Syaaban sangat baik dibanyakkan beristighfar dan taubat dari segala dosa-dosa besar dan kecil, dan meminta diampunkan Allah dosa-dosa ibubapa kita dan keluarga kita. Amat baik sekali dibacakan penghulu Istighfar.
Berikut adalah amalan yang digalakkan untuk diamalkan pada malam nisfu syaaban
Mohon keampunan dua ibubapa

Mohon keampunan dan taubat diri

Membaca al-quran

Membaca Tasbih

Membaca Solawat atas Nabi
Membaca Zikrullah

Solat-solat sunat : Sunat Mutlaq, Sunat Isyraq, Sunat Dhuha, Sunat mengiringi Fardhu, Sunat Awwabin, Sunat Tahajjud, Sunat Tasbih, Sunat Witir dan Sunat Hajat. (Solat Sunat Hajat ditengah malam sebaik-baiknya memohon hajat sesuatu).

Adalah mendukacitakan pada malam yang penuh berkat dan keampunan itu, wujud perkara-perkara yang tidak selari dengan syara‘, iaitu adanya orang yang membuat hiburan atau mengadakan konsert pada Malam Nisfu Sya‘ban. Apatah lagi jika hiburan atau permainan yang diadakan itu melibatkan ramai orang Islam sehingga terlepas untuk merebut peluang beribadat dan berdoa pada malam tersebut.

Akhirnya beramallah menurut keimanan masing-masing.Kalau tidak dapat semua janganlah ditinggalkan semua. Lebihan atau sisa umur kita yang masih tinggal sedikit lagi, hampir sampai ke hujungnya. Rebutlah amal sebanyak-banyak yang boleh, bertaubatlah kepada Allah dosa-dosa yang banyak, dengan segala kesungguhan untuk bekal kita di akhirat, yang akan pergi tidak akan pulang-pulang lagi. Semoga dalam keredhaan Allah S.W.T. InsyaAllah. Wallahualam

"FASTABIQUL KHAIRAT"
.Buat sahabat2 yang akan menduduki mid-semester.be the best for your self&for islam.

Bertawakkallah atas segala jerit perih usaha.Seperti mana kita buat assignment.
Bg kita,kita dah buat yang terbaik…seterusnya,kita menghantar hasil usaha kita tersebut kps lecturer..once dah hantar,kita serahkan sepenuhnya kepada lecturer sejauh mana dia puas hati dan bagaimana dia mahu menilai hasil usaha kita itu..
Itu dalam conteks guru dan pelajar..

Bagaimana pula dalam conteks hamba dan TUANNYA??
MESTI LEBIH DARI ITUKAN??berbanggalah kita kerana bergelar si penuntut ilmu dengan satu kurniaan lain yg juga besar,yang tidak dikurniakan oleh ALLAH kepada semua hambanya kecuali mereka yang terpilih,yang mana yakinlah,pertolongan yg akan ALLAH berikan adalah pertolongan yang lebih special dari orang lain oleh kerana …
..kita hawariyyun..

AKEDEMIK dihati,SOCIETY disisi,JEMAAH disayangi..

MERDEKA KAH KITA??

Nama sebenar beliau adalah Haji Mat Hassan bin Panglima Munas Selepas Perjanjian Bangkok 1909, British mengambil alih pemerintahan Kelantan daripada Siam dan mula membawa pelbagai perubahan khususnya dari segi pentadbiran. Perubahan yang diperkenalkan telah menyentuh kedudukan dan keistimewaan pemimpin tradisional di negeri Kelantan.

Antara yang paling sensitif ialah mengenekan pengenaan cukai kepala RM 100 seorang setahun, pokok buah-buahan 3 sen setahun, kelapa 3 sen setandan dan sireh 5 sen sejunjung Pada 29 April 1915, pentakbiran Jeram, Pasir Puteh, Kelantan telah diambil alih oleh Encik Latiff seorang pegawai takbir British yang berasal dari luar Kelantan, menggantikan Engku Besar.
Pertelingkahan mengenai cukai dan urusan pengutipan cukai yang terlalu lambat sehingga berlarutan selama tiga hari, menyebabkan Haji Mat Hassan bin Panglima Munas enggan membayar cukai. Encik Latiff mengarahkan satu pasukan polis diketuai oleh Sarjan Sulaiman (Che Wan) bertolak ke Kampung Tok Akib dan menemui Haji Mat Hassan bin Panglima Munas pada 29 April 1915.Dalam satu pergelutan yang berlaku, Sarjan Sulaiman telah terbunuh. Haji Mat Hassan bin Panglima Munas kemudiannya menghimpunkan orang-orangnya menuju ke Pasir Puteh. Encik Latiff pula telah melarikan diri ke Kota Bharu. Bantuan daripada Singapura dan Negeri Melayu Bersekutu dikejarkan ke Pasir Puteh pada 6 Mei 1915.Satu pertempuran berlaku pada 25 Mei 1915 di Kampung Merbuk dan Kampung Pupuh. Kebangkitan Haji Mat Hassan bin Panglima Munas menyebabkan Sultan Kelantan yang memerintah pada masa itu merasa terancam dan menganggap Tok Janggut sebagai penderhaka dan dalam pertempuran di Kampung Pupuh, Haji Mat Hassan bin Panglima Munas telah terbunuh. Mayat Tok Janggut di bawa ke Kota Bharu dalam kereta lembu yang memakan masa satu hari. Setelah digantung beberapa hari di hadapan istana, di Padang Bank (Padang Merdeka) mayat Haji Mat Hassan bin Panglima Munas dikebumikan di Pasir Pekan.

Beginilah sejarah perjuangan pejuang-pejuang terdahulu yang lbh dekat dengan kita…orang melayu..bukan bermakna beliau dan lain2 pengikutnya pemberontak,apa yang pasti mereka ialah pejuang yang berjuang atas jalan al-haq..

secara logiknya,yang boleh buat analogi.Contohnya,perompak masuk nak rompak rumah kita,kitapun berjuanglah untuk mempertahankan haq kita…adakah itu namanya penderhaka??bukankah mati oleh sebab mempertahankan maruah kita adalah salah satu mati syahid??
mengapa beliau dan pengikut beliau bangkit untuk mementang ??
mungkin...beliau mendapat arahan dari khalifah islam uthmaniyyah untuk bangkit,siapa tahu??hanya dia dan teman seperjuangan dia yang tahu…
yang penting,pemergian beliau membawa impak yang besar dalam sejarah perjuagan orang melayu,dan beliau ada sumbangan bagi melepaskan orang melayu dari belenggu penjajahan-lead to merdeka

Adakah kita menghargai jasa mereka?.apakah bukti yg menunjukkan bahawasanya kita menghargai jasa mereka?
sebagai anak merdeka…Apakah erti merdeka buat kita?
ssghnya selagi mana kita berpijak di bumi fana’ ni selagi itulah kita tidak akan merdeka…
merdeka yang sebenar adalah apabila kita berjaya menjejakkan kaki ke syurgaNYA yang abadi..yang ADA mulanya tapi TIADA penghujung..

HIDUP INI SATU PERJUANGAN TAK DINAMAKN PERJUANGAN TANPA PENGORBANANLihatlah…

Manusia,siapa pun dia,cepat atau lambat semua akan kembali kepada ALLAH,berpisah dari handai taulan,ibu ayah,anak isteri,kerjaya,wang emas dan semua benda yang bersifat sementara..Rela atau tidak,suka atau tidak,kita akan melepaskan semua yang dicintai.Meninggalkan nikmat dunia,hebatnya kekuasaan dan indahnya perhiasan diri.Tujuan nya satu,menuju pemilik yang abadi dan tuan kepada segala hamba.ALLAH berfirman. “Setiap yang brnyawa pasti akan merasai mati,kemudian kepada kami kamu dikembalikan.”(Al-ankabut:185)

fikirkanlah…
Kematian adalah dunia baru perjalanan menuju ke negeri abadi.Kematian mengakhiri seluruh sepak terajang manusia dan bergerak menuju kehidupan baru yang sama sekali berbeza yang mana taqwa sebagai bekalan..Sebuah kehidupan baru yang sedang menanti,kehidupan yang tiada peluang tawar menawar dan rasuah didalamnya.Pasca kematian merupakan saat yang ditunggu-tunggu oleh para solihin dan saat yang paling digeruni oleh para mujrimin yang mana didalamnya terdapat lubang neraka ataupun taman syurga sebagai ganjaran pertama bagi segala perbuatan kita di dunia dr ALLAH.


Sedarlah…

Perhitungan terhadap segala amal perbuatan kita samada baik ataupun buruk bukanlah disebakan Allah tidak memiliki pengetahuan tentang seluruh perbuatan kita.Namun,untuk melihat sejauh mana kejujuran kita dalam pengakuan.Jika semua pengakuan kita adalah pengakuan yang ikhlas lagi jujur,mugkin ALLAH yang maha PENYAYANG akan mengampuni kesalahan kita.Tingkah laku asli seseorang manusia akan terbawa dan terlihat sejelas-jelasnya di akhirat.Mukmin yamg tunduk didunia kepada ALLAH didunia aka terus tunduk dan lebih tunduk dihadapan ALLAH,manakala manusia yg sentiasa berbohong ,akan jelas kebongannya di akhirat kelak..Saat itu,ALLAH tidak membiarkan mulut manisia memdendangkan lagi lagu dusta seperti didunia dulu.ALLAH mengunci rapat semua mulut.Dan ALLAH memberikan peluang dan kesempatan kepada anggota lain untuk berbicara.Memgungkapkan fakta rahsia yang selama ini tersembunyi.

Renungkanlah…

Alangkah malang nasib kita si pembuat dosa ketika berada dihadapan pengadilan Ilahi yang maha adil lagi BIJAKSANA..ketika itu kita tidak mampu melakukan apa2 selain bertawassul dengan amal kebaikan yang telah kira lakukan semasa hayat kita dahulu..ssnguhnya hari pembalasan adalah hari perhitungan amalan yang IKHLAS lillah,jika ianya IKHLAS kerana ALLAH,Alhamdulillah ia menambah beratkan lagi neraca jannah kita,kalaulah sebaliknya,jadilah ia “haba an mansuro” yang tidak pun dipandang ALLAH..

Jadilah kita pejuang yang mukhlis yang hanya berjuang untuk mendapatkan keredhaan ALLAH,dan berjuang kerana cinta kita kepada RASULULLAH..
Moga perjalanan kembara kita didunia ada natijahnya di akhirat nanti,dan kalaulah maqam kita bulanlah setara maqam syuhada’(tetapi tetap menjadi cita-cita),cukuplah kalau kita layak diterima&diiktiraf sebagai mujahidNYA oleh
AL
LAH.

“WAHAI JIWA YANG TENANG,KEMBALILAH KEPADA TUHANMU,DENGAN REDHA DAN DIREDHAI ALLAH,
MAKA MASUKLAH KAMU DALAM GOLONGAN HAMBA-HAMBAKU,
DAN MASUKLAH KAMU KEDALAM SYURGAKU

MOGA HARI ESOK UNTUK KITA

Dunia tempat kita menanam,akhirat nanti tempat kita menuai,ssghnya dunia tidaklain ,hanyalah jambatan menuju negeri akhirat


PAGI ITU PAGI JUMAAT...

Pagi jumaat di Kota Bharu..
atas urusan sekolah&jemaah17/08 yang lalu saya pulang ke negeri saya,negeri kelantan …sesampainya ke tempat program..

Saya Mengambil keputusan untuk pergi ke kota bharu untuk mengikuti siri tarbiah mingguan oleh pimpinan kelantan..saya sampai disana agak lewat atas beberapa sebab..(terima kasih kak ha)
Sesampainya saya,saya amat terkejut melihat kemeriahan majlis agama itu,kerana dikunjungi ramai manusia dari segenap peringkat,tak pernah dilihat oleh saya kemeriahan yang begini sepanjang pemerhatian saya yang menjadikan majlis pada pagi jumaat ini sebagai perkara wajib bila mana saya menjejak di bumi Kelantan.. SUBHANALLAH..ALLAH AKBAR.
apayang mencuit hati saya adalah kehadiran 4 orang mat salleh 2 brother dan 2 sister(moga Allah memberi taufiq dan hidayah kepada mereka) hi tengah-tengah lautan manusia dalam majlis ilmu tersebut,dan ralit berbual tenteng sesuatu yang menarik tentang majlis tersebut

Antara faktor yang mempengaruhi kebanjiran manusia pada hari itu mungkin disebabkan cuti sekolah yang baru bermula.kalau beginilah sokongan rakyat kepada tok guru dan pimpinan kelantan yang lain,Umno perlu berusaha lebih keras ataupun sekali lagi tewas untuk mempengaruhi rakyat kelantan yang sebati dengan tarbiyyah dari pimpinan yang bersistemkan manhaj rabbani yang mana kebanyakan rakyat kelantan yakin bahawa pilihan mereka tidak akan silap jika ALLAH menjadi maksud kepimpinan tok guru…

Inilah yang menambahkan lagi keunikan rakyat kelantan yang sedia unik ini.Pimpinan kita mampu menjadi imam, sembahyang jenazah khususnya dikampung dan merupakan harta berharga yang tidak dimiliki oleh pemimpin Umno.Umno Kelantan gagal dan tak akan berjaya mencari pemimpin yang dapat memenuhi citarasa politik, falsafah dan cara hidup rakyat Kelantan…


YES!!
FRIENDS FOR LIFE..


KAWAN..
TEMAN…
SAHABAT…
Memberi maksud yang sama,tapi pengertian yang berbeza..
*Terpulang kepada individu untuk menentukannya


Mereka adalah Sahabat seperjuangan..
Mendapat tarbiah yang sama…
serta belajar tentang asas perjuagan bersama..Berdiri dari kanan..
Kakti>Kias,Aqilah>Usim,Alia>Um,Aini>M3x Gopeng,Fatihah>DQ,Kak Yatt>Uitm,Izati>Maktab Melaka,Syatirah>Usim

Duduk dari kanan...

Saidatul>Maip,Syukuriah>MPI,Khairani>Uia,Kak Yah>Ustazah,Kak Mun>Balai Islam,Hartini>Usim,Kak Hah>Ukm

Jauh bertebaran serata Malaysia,Dari Perlis hingga ke Sabah namun,ikatan aqidah&perjuagan akan terus mengikat ukhwah ini.walaupun kita tidak bersama...selagi tujuan kita satu,ukhuwah kita jitu,selagi cita-cita kita padu..

selagi itulah kita akan terus dan terus bersatu!!!.


MATI ITU INDAH...

jika...
Allah tujuan kita,
Rasulullah ikutan kita,
Al-quran pedoman hidup kita,
Jihad adalah jalan juang kita,
Mati di jalan ALLAH adalah,cita2 tertinggi kita..

MATI ITU INDAH JIKA...
hidup kita persis rabiatul adawiyah..
jihad kita sekental khalid,
berani kita setara Umar,
teguh kita,seteguh bilal...
dicincang tak hancur,ditetak tak putus...

tapi bagaimana kita?koreksi diri...dimana tahap iman kita
kita seringkali bertanya.."apa khabar sahabat hari ini"..
tapi kita seolah2 lupa untuk bertanya.."apa khabar iman sahabat hari ini".
walau apapun,sebagai rootnya adalah dalam apa jua kondisi,pejuang perlu
KEMBALI KEPADA ALLAH kerana,dialah yang maha ADIL dan sekali-kali tidak akan khilaf dengan janji-janjinya walaupun sedikit.. moga impian kita untuk mengecap indahnya MATI direstuiNYA..

KEMUDI MUJAHID..
(Pesanan assyahid imam hassan albanna)
Bermulanya satu pengemudian
pesanan terakhir buat...
mereka yang bergelar mujahid dakwah

WAHAI MUJAHID DAKWAH!!...


puluhan tahun lamanya,pendengaran,pergaulan,perjuangan,pengorbanan kerana jerih payah dan pembantingan tulang yang tiada hentinya..
Engkau telah kaya dengan pengalaman,
Engkau sekarang telah menjadi engkau..
Engkau telah memiliki pengertian dan ukuran..
Engkau telah menentukan jarum sejarah seperti orang lain...
Engkau telah sampai kebatas sejarah,
kini dan nanti.....

Engkau telah memenuhi hidupmu dengan ketekunan,
ikut memikul dan berat menjinjing yang ringan,
membawa batu bata untuk membangun gedung ummat ini,
engkau tebus semua ini dengan cucuran keringat dan air mata,
kesengsaraan dan penderitaan..

Kawan,
hidupmu yang menyertaimu dalam segala suka dan duka tiada lagi,
ia tak sempat menghantarmu sampai kebatas perhentian,
tengah jalan dia pulang dan engkau ditinggalkan di daerah kesepian,
diatasnya telah tumbuh merumput dan daunnya menghijau,
Bunga suci aku lihat tumbuh pula diatas pusara sepi itu,
biarkan dia tumbuh menjadikan tiba juga masanya bunga suci itu mekar menguntum.
Eva dan sofia akan memetik ia...
Sudikah engkau menulis nisan kenangan diatas kuburnya..
Sebagai tanda PEMBALAS JASA?
KERANA DIA PENOLONG ENGKAU DIMEDAN BAKTI
..

fikirkan..
Sama ada kita mengambil tahu tentang politik atau tidak, kehidupan kita banyak terkesan oleh keputusan-keputusan politik.
...Oleh itu, sama ada kita memilih untuk menjadi mangsa politik, atau belajar untuk faham tentang politik.