Sufi Haraki Daie Murabbi

.:Moga Dagang kita diterima ALLAH:. "Ssghnya,Jihad mengajar kita bahawasanya ISLAM itu umpama sepohon pokok yang tidak mungkin tumbuh melainkan di atas titis darah dan air mata"

bila stress..

tak tahu nak wat apa...
tepu..ssumbat..tak nak berkata-kata..
Tengok kawan-kawan layan citer Korea,citer hantu..
Rasa nak jgk release
gelak-gelak..
ada yang jerit-jerit...
Hah!Sabar kamu..sabar..
Itu bukan akhlaq kamu..
Sampai mesej..
Kak stress la...
Hari-hari stress
Pegi kelas orang cakap pasal stress,
hari-hari tambah assignment,
padahal yang sedia ada pun belum tersentuh lagi.


Pegi ofice kolej pun orang cakap pasal stress.
dah 1 bulan hantar paperwork,
belum lulus pun lagi.


Pegi pentry orang cakap pasal stress
Stress sebab sinki tersumbat

Pegi Bilik Air orang cakap pasal stress
Stress pasal tersangat banyak bakul-bakul kaen yang beratur untuk untuk Di"MESIN"kan

Pegi Kafe pun orang cakap pasal stress
stress pasal makanan dah habis,tapi makanan untuk berbuka puasa belum beli lagi..

Stress itu tarbiyah!,absolutely jaq..
Dengan stress..
kita lbh rajin baca Qur'an,
kita lebih rajin solat malam,
kita lebih rajin recall kisah-kisah perjuanga nabi terdahulu,
kita lebih rajin refer senior2,
kita lebih rajin telefon ibu-ayah,
kita akan lebih rajin segala-galanya..

Sekarang bukan isu kita lalai jika kita diuji dengan kesusahan..
kebanyakannya mampu untuk mengatasinya..
Tapi isu sekarang kebanyakan kita semakin lalai jika di uji dengan kesenangan..
Bersyukurlah jika ALLAH rintangi perjalanan hidup kita dengan kesusahan..
dan berdoalah biar Allah berikan tarbiyyahnya sesuai dengan kemampuan kita..

Resolusi hari ini:Pandanglah stress dengan pandangan yang positif..ada hikmahnya..
Cope lah dengan penuh seni..jangan sampai jadi underlying cause to hypertension,stress ulcer,pressure ulcer dan sebagainya

HambaMU yang stress,
JHC,
3.50 PM.

0 comments: