Sufi Haraki Daie Murabbi

.:Moga Dagang kita diterima ALLAH:. "Ssghnya,Jihad mengajar kita bahawasanya ISLAM itu umpama sepohon pokok yang tidak mungkin tumbuh melainkan di atas titis darah dan air mata"


Tahun ni...dapat sambut 1 Ramadhan Dikelantan...

Bumi Tadahan wahyu..

Sekali dengan Sambutan Hari Merdeka..

Insya ALLAH sambutan Ramadhan LEBIH MERIAH dikelantan..Lebih dari sambutan hari kebangsaan.."baldatan Tayyibatan Warabbul Ghafur"

Ihya' Ramadhan Festivel dah berlalu...Alhamdulillah,sempat juga sama-sama mewarnai kemeriahan nya walaupun dirintangidengan kekangan yang pelbagai..

Gelombang Ihya' Ramadhan juga telah berjaya dilancarkan...Kerana,"erti nilai sebuah kejayaan ialah bilamana kita berjaya membawa manusia sekeliling merasai apa yang kita rasa"

RAMADHAN...KAMI MERINDUIMU!

JADUAL HARIAN SEORANG MUSLIM DI BULAN RAMADHAN

Jom sama-sama kita cuba laksanakan..

4.00 pagi BangunBerdoa kepad ALLAH dengan doa :Segala puji bagi ALLAH yang telah menghidupkan aku setelah DIA mematikanaku dan kepadaNYAlah aku akan dikembalikan. Berniatlah untuk melaksanakansebanyak-banyak kebaikan hari itu. Mandi dan membersihkan diri.Mengambil wudhu dan memakai pakaian yang suci untuk beribadah, berwangi-wangian.

4.20 pagi Solat Sunat TaubatNiatnya : Sahaja aku sembahyang sunat taubat 2 rakaat kerana ALLAH Taala.Rakaat pertama selepas Al-Fatihah baca surah Al-Kafirun, rakaat keduaselepas Al-Fatihah baca surah Al-Ikhlas. Selepas sembahyang, angkatlahtangan memohon ampun kepada ALLAH. Menangislah menyesali dosa-dosa.Solat Sunat TahajjudNiatnya : Sahaja aku sembahyang sunat tahajjud 2 rakaat kerana ALLAHTaala. Rakaat pertama selepas Al-Fatihah baca surah Al-Kafirun, rakaatkedua selepas Al-Fatihah baca surah Al-Ikhlas. Selepas sembahyang,angkatlah tangan berdoa kepada ALLAH.Solat Sunat HajatNiatnya : Sahaja aku sembahyang sunat hajat 2 rakaat kerana ALLAH Taala.Selepas Al-Fatihah rakaat pertama baca ayatul Kursi 1 kali.Selepas Al-Fatihah rakaat kedua baca surah Al-Ikhlas 11 kali. Ketika sujudterakhir baca 11 kali dan sertakan di dalam hati segala hajat-hajat kita.Solat Sunat WitirNiatnya : Sahaja aku sembahyang sunat witir 2 rakaat kerana ALLAH Taala.Selepas salam, bangun lagi dan sembahyang witir 1 rakaat.Perbanyakkan berdoa kepada ALLAH dengan penuh rasa kehambaan, rendah diri,meminta-minta, merintih-rintih, agar ALLAH ampunkan dosa-dosa kita,taubat kita, terima amalan kita, memperkenankan doa dan permintaan kita.5.00 pagi Makan SahurMenggosok gigi dan membersihkan sisa-sisa makanan di mulut.

5.28 pagi Bersiap menunggu waktu Subuh dengan membaca Al-Quran atau berselawat.Sembahyang sunat Subuh, sembahyang Subuh berjemaah.Selesaikan wirid harian di tikar sembahyang atau baca Al-Quran hingga terbit matahari.

7.00 pagi Membuat persiapan ke tempat kerja.Melangkah ke tempat kerja dengan membaca Bismillah dan doa kepada ALLAHagar semua aktiviti kita diberkatiNYA. Sentiasa berselawat kepada Rasulullah SAW sama ada menyebutnya atau di hati.Banyakkan istigfar/meminta ampun. Melaksanakan kerja dengan bersemangat dan penuhbertanggungjawab. Datangkan rasa bahawa ALLAH sentiasa memerhati kerja-kerja yang di lakukan dan yakinlah DIA akan membalas segala kebaikan yang kita buat.

10.00 pagi Sembahyang Sunat DhuhaIa adalah sumber rezki yg berkat kalau istiqamah diamalkan.Niatnya : Sahaja aku sembahyang sunat dhuha 2 rakaat kerana ALLAH Taala.Penuhi masa rehat tengahari dengan menambah ilmu atau membaca Al-Quran.Elakkan sungguh-sungguh dari melakukan dosa walaupun kecil dan perkara yg sia-sia.Contoh dosa-dosa : mengumpat mengutuk, menyindir yang menyakitkan orang,bergaul bebas tanpa menjaga syariat seperti berbual dengan bukan muhrimmengenai perkara yang tiada sangkut paut dgn kerja.

12.45 tgh Bersiap untuk solat Zohor.Menunggu waktu bersembahyang dengan berselawat. Solat Zohor berjemaah.Laksanakan juga solat sunat Rawatib Bersujud. Syukur setelah selesaisembahyang sunat dan wirid sebagai berterima kasih kepada ALLAH ygmemberi kita nikmat besar dapat menyembahNYA.

4.15 ptg Bersedia untuk solat Asar.Solat Asar berjemaah. Laksanakan juga solat sunat Qabliyah. Bersujudsyukurlah setelah selesai sembahyang sunat dan wirid sebagai berterimakasih kepada ALLAH yg memberi kita nikmat besar dapat menyembahNYA.

5.30 ptg Membeli barang-barang keperluan berbuka dan sahurTanpa berlebih-lebih. Ingatlah walaupun syaitan dirantai tetapi nafsumasih ada dlm diri kita !!!

6.30 ptg Memperbanyakkan doa sebelum berbuka.Kerana di waktu itu adalah masa yang mustajab doa. Ingatlah sabdaRasulullah SAW : "Ramai orang yang berpuasa, yang mereka dapat hanyalapar dan dahaga", merintihlah kepada ALLAH memohon agar amalan kita diterima.Apabila masuk waktu magrib.Bacalah doa dan berbuka :Wahai Tuhan, kerana Engkaulah aku berpuasa, kepada Engkaulah aku berimandan dengan rezki engkaulah aku berbuka. Berbuka puasa dengan makananmanis seperti buah kurma dan meminum air, terus menunaikan solat maghribberjemaah, setelah itu barulah makan makanan berat.

8.00 mlm Solat Isya' berjemaah dan diteruskan dengan solat Terawih.Cuba pertahankan solat terawih walau bagaimana keadaan sekalipun keranafadhilatnya amat besar. Bacalah Al-Quran dengan penuh tawadhuk, seeloknyabaca dengan bertadarus ( berkumpulan bergilir-gilir, seorang baca, yanglain menyemaknya), cuba khatamkan membaca Al-Quran paling kurang satukali sepanjang ramadhan. Kebanyakan imam-imam besar mengkhatamnya dua kalidalam sehari (60 kali sebulan Ramadhan)


11.00 mlm Memperbanyakkan istigfar sebelum tidur.Berniatlah utk puasa esok hari dgn berniat : Sahaja aku berpuasa hariesok untuk menunaikan puasa ramadhan yg wajib ke atasku , tahun ini keranaALLAH Taala. ( JANGAN LUPA!!!)Tidur awal agar dapat bangun utk beribadah.Bacalah doa sebelum tidur :Dengan namaMU Ya ALLAH! Aku hidup dan mati. Ingatlah tidur adalah matiyg sementara, kemungkinan kita dipanggil ALLAH ketika tidur.

Taqabbalallah minna waminkum..(Sukanye,Gembiranya,Hepinya)