Sufi Haraki Daie Murabbi

.:Moga Dagang kita diterima ALLAH:. "Ssghnya,Jihad mengajar kita bahawasanya ISLAM itu umpama sepohon pokok yang tidak mungkin tumbuh melainkan di atas titis darah dan air mata"

Apabila…

Apabila laut bergelombang,ombak bergelora,dan angin bertiup kencang,semua penumpang kapal akan berteriak;“YA ALLAH

Apabila seseorang tersesat ditengah padang pasir,kenderaan menyimpang dari laluannya;dan para kafilah tersesat menentukan arah perjalanannya,mereka akan berseru; YA ALLAH.

Apabila pintu ditutup dihadapan pencari kerja dan tirai-tirai ditutup didepan orang yang meminta,mereka akan berseru YA ALLAH

Apabila tertimpanya musibah,bencana melanda,dan berlakunya tragedi,ia akan menyebut;
YA ALLAH.

Apabila berbagai usaha tidak manpu menyelesaikan,setiap jalan terasa sempit,harapan terhenti,dan semua jalan pintas telah buntu,mereka akan menyeru YA ALLAH..

Apabila dunia terasa sempit disebabkan persoalan hidup dan jiwa terasa seolah tertekan oleh bebanan kehidupan yang harus dipiku,mereka menyeru YA ALLAH

Hanya....

KepadaNYA sahaja yang layak dipanjatkan kalimah-kalimah indah,doa yang ikhlas,bisikan yang jujur,air mata yang menitis penuh keinsafan,dan ratapan derita yang melemahkan jiwa.

Hanya....

KepadaNYA kedua telapak tangan di tadahkan kelangit setiap sepertiga malam,yakni tangan-tangan yang memerlukan pertolonganNYA,dan tatapan mata hamba yang penuh harapan dimengertikan rasa yang mendera,kerana seisi dunia tidak memahami kecuali DIA...

YANG MAHA MEMAHAMI..
Yang mana dengan menemuiNYA,hari akan berlalu dengan tenang,hari menjadi damai,tiada resah tiada gundah.

YA ALLAH...
"Lenyapkanlah segala keraguan dengan cahaya mentari di ufuk timur..Hancurkan segala kebatilan yang bersarang di dalam perasaan dengan secerah sinar harapan dan hapuskanlah segala tipu daya syaitan dengan pertolongan bala tenteraMU."


“Wahai saudara, janganlah kamu berputus asa. Sesungguhnya berputus asa itu bukanlah akhlak muslimin. Hakikat yang ada pada hari ini adalah mimpi semalam, manakala mimpi hari ini bakal menjadi hakikat esok. Pihak yang lemah tidak akan lemah selamanya kerana yang kuat itu akan beransur-ansur menjadi tua dan uzur. Setiap makhluk ada ajalnya maka setiap kezaliman ada kesudahannya!”..ASSYAHID IMAM HASSAN AL-BANNA)

....Milik siapakah kekuasaan hari ini?(kekuasaan)hanyalah milik Allah yang Esa dan
Maha perkasa.(Ghafir:16)
(pengadaptasian dari buku LA TAHZAN,Dr Aidh bin Abdullah Al-Qarni,jilid1)

HASBUNALLAH...

1 comments:

Hasbunallahu wani'malwakil...